Judo

Wat is Judo?

[柔道 jūdō] oftewel: ‘de zachte weg’

Judo is een van oorsprong Japanse zelfverdedigingskunst die rond 1882 is ontworpen door Jigoro Kano. Het woord betekent ‘zachte weg’, waarbij het woordje do (weg) verwant is aan tao en naast de betekenis ‘manier’ ook de connotatie heeft van ‘levenspad’.

Judo is een sport voor iedereen. Voor jong en oud en voor zowel meisjes als jongens. Duizenden judoka’s beoefenen in de recreatieve sfeer met veel enthousiasme de judosport. Daarnaast is judo ook een Olympische wedstrijdsport. Wie kent onze Olympische medaillewinnaars Anton Geesink, Wim Ruska, Henk Numan, Ben Spijkers, lrene de Kok, Theo Meijer, Mark Huizinga, Claudia Zwiers en Jenny Gal niet.

Veel judoka’s zijn actief in de wedstrijdsport. Zij trachten elkaar met een judoworp op de mat te werpen of hun tegenstander met behulp van een grondtechniek onder controle te krijgen. Een judoka gebruikt de kracht van zijn tegenstander om deze te overmeesteren.

Judo werd door Jigoro Kano (1860-1938) ontwikkeld vanuit de traditionele Japanse vechtkunst Jiu-Jitsu. Voor de pedagoog Kano was Judo niet zomaar een sport. Hij beschouwde het vooral als een opvoedkundige methode. Door Judo leer je positief omgaan met agressie. Judo is bovendien beschaafd. Zonder je tegenstander te blesseren, leer je hem of haar te overmeesteren. Een van de belangrijkste uitspraken van Jigoro Kano luidt: ‘Judo kun je alleen maar leren door het te doen!’

Wat is judo?

Zeer geschikt voor de jeugd vanaf 4 jaar wegens het opvoedende en vormende karakter.

Momenteel wordt judo op grote schaal beoefend en kent het vooral veel jeugdleden wegens het opvoedende karakter. Het met elkaar rekening houden komt in het “spel” zeer nadrukkelijk naar voren. Niet bang hoeven te zijn komt naar voren door het beoefenen van diverse belangrijke lichamelijke prestaties, zoals het duwen, trekken, tillen, stappen, hinken, springen, kruipen, rollen, kortom allerlei belangrijke oefeningen waarbij het lichaam benut en gebruikt wordt, wat voor de jeugd tijdens de groei en ontwikkeling van hun lichaam onmisbaar is.

Judo is een sport, spel en een kunst, waarbij het erop aankomt de “tegenstander” door middel van zijn eigen kracht (bewegingen) uit balans te brengen en te werpen (been-, heup- of schouderworp) of proberen onder controle te krijgen en te houden (houdgrepen). Kennis, vaardigheid, inzicht, training, stabiliteit zijn nodig voor het toepassen van een goede judo-techniek. Dat een ieder zich dat kan aanleren door serieus te oefenen, behoeft natuurlijk geen betoog.

Jigoro Kano heeft een systeem ontwikkeld met als voornaamste doel de geestelijke en lichamelijke vorming. Daarnaast stelt het de beoefenaars in staat onderlinge wedstrijden aan te gaan om hun eigen vorming met die van anderen te meten.

wat is judo? asonia judo andijk