Judo termen

Judo termen

Hieronder staan de termen die vaak gebruikt worden bij judo, met de uitleg wat ze betekenen.

IPPON
Een Ippon is een volle punt. Als je dat hebt gehaald dan is de wedstrijd voorbij want dan heb je gewonnen. Je kunt een Ippon halen door een houdgreep (20 seconden), verwurging, armklem of een goede worp.

WAZA-ARI
Dit is de één-na-hoogste punt. Als je er hier twee van hebt, heb je een Ippon. Je kun dit halen door een houdgreep niet lang genoeg te hebben vastgehouden (15-19 seconden), als de tegenstander een keikoku heeft of een worp bijna perfect uit te voeren.

YUKO
Yuko is niet de laagste maar de éénnalaagste punt. Je kunt dit krijgen door een houdgreep niet langgenoeg vast te houden (10-14 seconden), als de tegenstander een chui heeft, of door een worp een beetje slecht uit te voeren.

HANSOKU-MAKE
Dit is de zwaarste straf die je kunt krijgen. Als je die krijgt dan wordt je geschorst van de wedstrijd en heeft de ander gewonnen. Je kunt het krijgen als je je tegenstander expres verwond/bezeert.

SHIDO
Dit is een straf. De eerste Shido die je krijgt is eigenlijk een waarschuwing, wanneer je een 2e shido krijgt krijg je tegenstander een Yuko. Bij 3 keer een shido krijgt de tegenstander een Waza-Ari. Je kunt deze krijgen als je praat onder een wedstrijd, als je geen techniek inzet voor een lange tijd of als je bij de broek van de tegenstander pakt.

OSAE-KOMI
Dit betekent dat er een houdgreep is. De scheidsrechter zegt meestal wel wie er boven ligt door zijn kleur te noemen.

TOKETA
Dit betekent dat degene die in een houdgreep lag er uit is.

HIKI-WAKE
Dit betekent dat beide deelnemers evenveel punten hadden en dat het dus gelijk spel is.

MATTE
Dit betekent dat er een tijdelijke onderbreking van de wedstrijd is.

HADJIME
Als de scheidsrechter dit zegt moeten de judoka’s weer verder judoën.

SONE-MAMA
Dit betekent bijna hetzelfde als matte. Maar als ze verder gaan nadat dit gezegd is moeten de judoka’s op dezelfde plaats gaan staan/liggen waar ze stonden toen de scheiderechter sone-mama zei. Dit gebeurt meestal als één van de judoka’s gewond is geraakt.

YOSHI
Dit betekent dat ze weer verder gaan met de wedstrijd nadat er sone-mama is gezegd. Dus de judoka’s moeten op dezelfde posities liggen/staan als ze stonden.

HANTEI
Als de scheidrechter dit zegt is het gelijk spel, maar de scheidrechters (er zijn drie scheidrechters bij elke mat) bepalen wie de winnaar is. Dat doen ze door bordjes of hun handen op te steken naar de kant waar de winnaar staat volgens hun.