Jiu-jitsu

Jiu Jitsu Judo Andijk AsoniaJiu-jitsu
Jiu-jitsu is een verdedigingssport. Je leert allerlei zelfverdedigingstechnieken: van trappen en stoten ontwijken, tot armklemmen of verwurgingen om iemand onder controle te houden.

Het maakt daarbij niets uit hoe lang, zwaar of sterk je bent. Jiu-jitsu gaat niet om kracht, maar om slimheid: bijvoorbeeld door de snelheid van de aanvaller te gebruiken om hem op de grond te gooien. Daardoor is de sport voor iedereen geschikt.

Goed voor het zelfvertrouwen (en meer)
Budosporten zoals judo, karate en jiu-jitsu zijn goed voor het zelfvertrouwen. Je weet dat je je kunt redden in een conflict, en dat is fijn. We zien ook vaak heel positieve resultaten bij kinderen die gepest worden: ze kunnen beter reageren op de pesterijen, worden minder onzeker en maken nieuwe vrienden op de sportclub.

Ook bij agressieproblemen kan jiu-jitsu helpen, omdat je meer zelfbeheersing ontwikkelt en leert om anderen te respecteren. Het is dan wel een vechtsport, maar elkaar vriendelijk behandelen en voorzichtig met elkaar om gaan vinden we ontzettend belangrijk.

 

 

Banden kleuren Jiu-Jitsu
Wedstrijden en examens
Er zijn ook wedstrijden in het jiu-jitsu. Deze zijn er in drie vormen:

  • Fighting System (met karate, judo en grondtechnieken punten scoren tegen een tegenstander)
  • Duo-games (samen met een maatje je beste technieken laten zien in strijd tegen een ander duo)
  • Ebo-battle (vaste serie technieken, samen met een maatje, waarbij je punten krijgt voor hoe goed je ze uitvoert)

Als het je helemaal niks lijkt, geen probleem! Jiu-jitsu is net zo leuk zonder wedstrijden.

Je doet wel elk jaar of elk half jaar (afhankelijk van leeftijd en niveau) examen, bij onze sportschool. Je laat dan zien hoe goed je de technieken beheerst. Doe je dat goed (en dat doe je natuurlijk) dan krijg je een band. Deze banden gaan in vaste volgorde:

Wit (hiermee begint iedereen)
Geel
Oranje
Groen
Blauw
Bruin
Zwart

Het zwarte-bandexamen doe je niet bij de sportschool maar voor een officiële commissie.

Jiu-Jitsu Andijk Asonia Judo